Розпочався національний відбір на Ігри Нескорених-2025

Нещодавно розпочалася реєстрація кандидатів до національної команди, яка представить Україну на Іграх Нескорених 2025 у Ванкувері-Вістлері (Канада).

Подати заявку на участь можна до 21 квітня на сайті https://invictusgames.in.ua/, або ЄВетеран: https://eveteran.gov.ua/services/uchast-u-vseukrayinskih-zmagannyah-igri-neskorenih.

Ігри Нескорених (Invictus Games) — це найбільший в світі міжнародний спортивний захід для ветеранів та військовослужбовців, які отримали поранення, травми або захворювання, виконуючи свої службові обов’язки. Збірна України вперше виступила на таких змаганнях у 2017 році, тож цьогоріч братиме участь вп’яте.

Як зазначають організатори, Ігри Нескорених-2025 у Ванкувері-Вістлері стануть першими в історії зимовими гібридними Іграми. Учасники вже традиційно позмагаються у  плаванні, веслуванні на тренажерах, волейболі сидячи, баскетболі на кріслах колісних та регбі на кріслах колісних. Серед нових видів спорту – гірські лижі, сноуборд, біатлон, бігові лижі, скелетон і керлінг на кріслах колісних.

Втім, національний відбір до збірної України проведуть з класичних для цих змагань видів спорту: баскетболу на кріслах колісних, велоспорту, веслування на тренажерах, волейболу сидячи, легкої атлетики (біг, штовхання ядраметання диска), пауерліфтингу, плавання, стрільби з лука та настільного тенісу. 

Взяти участь у цьогорічному відборі можуть військовослужбовці та ветерани Сил оборони України, а також добровольці, які отримали поранення, були травмовані або захворіли під час або внаслідок виконання своїх службових обов’язків в зоні бойових дій з 2014 року. Організатори наголошують, що основну роль у відборі відіграватиме вплив Ігор Нескорених на психологічне та фізичне відновлення, а також мотивація учасників та підтримка цінностей Ігор. Спортивні досягнення враховуватимуть, але вони матимуть найменшу вагу в прийнятті рішення.

До речі, цьогоріч Україні збільшили квоту: з 25 до 35 учасників.

«Для охочих взяти участь у національному відборі у межах проєкту Ліга Нескорених ми забезпечимо тренувальний процес, фаховий супровід тренерів та покриємо витрати на участь у самому відборі», – наголошує керівник управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації Роман Хім’як.

Нагадаємо, що торік під час Ігор Нескорених-2023 у німецькому Дюссельдорфі національна збірна України здобула 34 медалі: 12 золотих, 14 срібних та 8 бронзових. Для українців це була рекордна кількість нагород. Під синьо-жовтим прапором виступали і троє представників Львівщини: ветеран ЗСУ Павло Лучків (здобув «золото» у стрільбі з лука), військовослужбовець ЗСУ Володимир Гера (виборов дві срібні медалі: у штовханні ядра та метанні диска) і військовослужбовець Нацгвардії України Дмитро Козак (дійшов до чвертьфіналу змагань з настільного тенісу). 

«Спорт покращує психоемоційний стан та фізичне здоров’я. Це потрібно не лише для себе, а й для родини. Тому що, коли змінюєшся особисто, то родина буде підтримувати та брати за приклад. Також це й для друзів. Коли я лише починав займатися спортом після поранення, то був більш замкнутий у собі і в своїх проблемах, озлоблений на інших. А спорт допомагає відігнати погані думки. Я бажаю кожному військовому знайти свій спорт і свого тренера. А на шляху до цього знайдуться однодумці, які допоможуть. Я змінився в кращу сторону, зустрів багато однодумців й друзів, хороших тренерів і я задоволений, що почав цей шлях», – розповідає чемпіон Ігор Нескорених-2023 Павло Лучків.

До речі, Павло Лучків, Володимир Гера та Дмитро Козак стали героями відеопроєкту управління молоді та спорту Львівської ОВА «ПОВЕРНЕННЯ». Це цикл історій про медалістів та учасників найпрестижніших міжнародних змагань серед ветеранів Ігор Нескорених та інших світових змагань серед осіб з інвалідністю. Переглянути «ПОВЕРНЕННЯ» можна тут: https://youtu.be/lwksBpOWQ3k?si=FzyLKcdzWt6LSRph.

«У межах нашого проєкту “Ліга Нескорених” розвиваємо адаптивні види спорту, і першочергово звертаємо увагу на ті з них, які є у програмі Invictus Games. До прикладу, цього року запланували спільно з Львівським національним медичним університетом імені Данила Галицького створити центр адаптивних видів спорту, де одним з основних напрямків буде розвиток стрільби з лука», – додає Роман Хім’як.