Восьмеро спортсменів Львівщини змагаються за олімпійські медалі: детально про атлетів

У п’ятницю, 23 липня, у Токіо стартували Олімпійські ігри 2020. Серед 157 атлетів, що представляють Україну на Олімпіаді, восьмеро атлетів Львівщини. Розповідаємо найважливіше про них.

 ОЛЕНА ВІКТОРІВНА СТАРІКОВА

25-річна велосипедистка Олена Старікова виборювала ліцензію на участь в Олімпійських Іграх в Токіо впродовж двох років – з 2018 року до 2020 року. Найкращим результатом було перше місце на чемпіонаті Європи в 2020 році. 

Олімпійський та професійний спорт Олена вивчала у Львівському державному університеті фізичної культури. Сьогодні вона є атлеткою Львівської школи вищої спортивної майстерності та представляє на змаганнях Збройні Сили України.

Серед найбільш досягнень Олени – золото чемпіонату Європи, медалі чемпіонату світу і Європи, Кубків світу. Львівська велосипедистка є переможницею рейтингових міжнародних змагань, багаторазовою чемпіонкою України. Цьогоріч їй присвоїли звання Заслуженого майстра спорту України. Її тренує заслужений тренер України – Євген Болібрух.

 

ОКСАНА ВАСИЛІВНА ЛІВАЧ 

24-річна борчиня є вихованкою Львівської школи вищої спортивної майстерності. В Оксани – дві вищі освіти. Менеджмент спортсменка вивчала у Львівському державному університеті внутрішніх справ, а фізичне виховання і спорт – у Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка. Наставник Оксани – заслужений тренер України Андрій Стаднік.

Вільну боротьбу Оксана обрала, надихнувшись прикладом старшої сестри Марії. Саме з цим видом спорту пов’язане життя і батька дівчат  – Василь Лівач займався греко-римською боротьбою, працював тренером з боротьби. 

У складі збірної команди України Оксана стала віце-чемпіонкою ІІ Європейських ігор, бронзовою призеркою чемпіонату світу 2018 року, чемпіонкою Європи в 2019 році, віце-чемпіонкою Європи 2020 року та багаторазовою призеркою чемпіонатів світу і Європи, переможницею міжнародних турнірів з боротьби вільної. Представляючи Львівщину на національних змаганнях, Оксана неодноразово ставала чемпіонкою України.

Ліцензію на участь в Олімпійських Іграх в Токіо для України Оксана здобула на чемпіонаті світу з боротьби 2019 року, посівши 5 місце в особистому заліку. 

 

ПАВЛО СЕРГІЙОВИЧ КОРОСТИЛЬОВ

23-річний Заслужений майстер спорту України Павло Коростильов на найпрестижніших світовому спортивному форумі змагатиметься у стрільбі з пневматичного пістолета на 10 метрів та швидкострільного пістолета на 25 метрів.  Ліцензію на участь в Олімпійських Іграх Токіо майстер кульової стрільби виборов на чемпіонаті світу зі стрільби кульової 2018 року посівши 4 місце в особистому заліку.

Павло є старшим солдатом Збройних Сил України та атлетом Львівської школи вищої спортивної майстерності. Вищу освіту здобуває у Львівському державному університеті фізичної культури.

Серед його основних спортивних досягнень – золото І Юнацьких Олімпійських Ігор, бронза ІІ Європейських Ігор. Павло – багаторазовий мультимедаліст чемпіонатів Європи серед юніорів та дорослих. Він також є багаторазовим чемпіоном України, призером Кубку світу, неоднократним переможцем та призером міжнародних змагань, членом національної збірної команди України.

А любов до цього виду спорту Павлові привили його батьки, заслужені тренери України, Сергій та Валентина Коростильови.

 ВЕРОНІКА СЕРГІЇВНА МАРЧЕНКО

28-річна лучниця Вероніка Марченко ліцензію на участь в Олімпійських Іграх в Токіо виборола на чемпіонаті світу зі стрільби з лука 2019 року в командних змаганнях. 

У стрільбу з лука Вероніка прийшла, надихнувшись прикладом старшого брата. Вважає, що головне – завзятість та терпіння.Олімпійський та професійний спорт Вероніка вивчала у Львівському державному університеті фізичної культури. Тренує атлетку Львівської школи вищої спортивної майстерності  заслужений тренер України Марія Гавелко. 

За роки занять стрільбою з луку Вероніка виборола чимало нагород: стала чемпіонкою та багаторазовою призеркою чемпіонатів світу і Європи, призеркою Кубку світу, переможницею міжнародних змагань Гран-Прі, багаторазовою чемпіонкою України.  

Сьогодні Вероніка є Заслуженим майстром спорту України, старшиною Збройних Сил України. У Токіо їде за золотом, а спортсменам, що тільки починають свій шлях, радить вірити у свої сили, впевнено йти до цілей,  не слухаючи нікого.

ХРИСТИНА ОЛЕКСАНДРІВНА ПОГРАНИЧНА

18-річна студентка  Львівського державного університету фізичної культури посіла дванадцяте місце в абсолютній першості на дебютному чемпіонаті світу з художньої гімнастики 2019 року, що дозволило здобути ліцензію на Олімпійські ігри в Токіо.

Христина – чемпіонка України серед юніорів з художньої гімнастики 2017 і 2018 років. Абсолютна чемпіонка ХVІІ Всесвітньої літньої Гімназіади срібна призерка ІІІ-х літніх Юнацьких Олімпійських ігор у Буенос-Айресі, чемпіонка Європи в багатоборстві серед юніорів, віце-чемпіонка України.

До звання Майстра спорту України та перелічених вище нагород Христина дойшла у спортивному клубі «Ніка» та Комплексній дитячо-юнацькій дитчо-юнацькій спортивній школі «ЗДОРОВ’Я». Її тренують Ірина Руда та Людмила Яковенко.

 

 СТАНІСЛАВ МИКОЛАЙОВИЧ ГОРУНА

31-річний Заслужений майстер спорту України Станіслав Горуна тренується у Львівській школі вищої спортивної майстерності та представляє Збройні Сили України.

Каратист змагається у куміте у ваговій категорії до 75 кг. Станіслав є членом збірної команди України. За фахом – юрист, навчався у Львівському національному університету ім. Івана Франка.

Представляючи Україну на міжнародних турнірах, Станіслав став чемпіоном ІІ Європейських ігор, чемпіоном Всесвітніх ігор в 2017 році  та чемпіоном Європи в 2021 року.  Він також багаторазовий призер чемпіонатів світу і Європи, переможець міжнародних турнірів Прем’єрліги (K1 Premier League), багаторазовий чемпіон України.

Тренує Станіслава заслужений тренер України Антон Нікулін.

Здобув ліцензію на участь в Олімпійських Іграх в Токіо на чемпіонаті Європи з карате 2021 року в особистих змаганнях за підсумками олімпійського рейтингу, де він посідає 4 місце станом на червень 2021 року.

ЧЕРКАСОВА АЛЛА КОСТЯНТИНІВНА

31-річна борчиня  Алла Черкасова представлятиме Україну у ваговій категорії до 68 кг.  Заслужений майстер спорту України тренуються у Львівській школі вищої спортивної майстерності.

Вищу освіту за спеціальністю фізична культура і спорт здобула у Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського.

В Алли вже є досвід виступу на Олімпійських Іграх – у складі національної збірної вона змагалась у 2016 році у Ріо-де-Жанейро. Львівська борчиня є бронзовою призеркою ІІ Європейських ігор, чемпіонкою світу 2018 року, чемпіонкою Європи 2019 року та багаторазова призеркою чемпіонатів світу і Європи, переможницею міжнародних турнірів з боротьби вільної, багаторазовою чемпіонкою України.

Здобула для України ліцензію на участь в Олімпійських Іграх в Токіо на чемпіонаті світу з боротьби 2019 року, посівши 5 місце в особистому заліку. Тренує Аллу  заслужений тренер України Андрій Пістун  Ігорович. 

 

ТЕТЯНА ОРЕСТІВНА КІТ

26-річна борчиня Тетяна Кіт навчається у Львівській школі вищої спортивної майстерності. Про медаль Олімпіади мріє ще з 2016 року, коли була у списках претендентів на участь.

Тетяна — майстер спорту України міжнародного класу. Серед її основних здобутків – бронза чемпіонату світу 2015 року, срібло чемпіонатів Європи 2016 та 2019 років. 

На Олімпійських Іграх Тетяна Кіт змагатиметься у вазі до 57 кг. На килим вийде 5 серпня. Тренує Тетяну Андрій Стаднік. 

 

ФОТО  ВОЛОДИМИРА ЯКИМЧАКА