Як уникнути провокацій на Олімпіаді в Парижі через присутність там росіян та білорусів: поради від НОК та Мінмолодьспорту

Національний олімпійський комітет України та Міністерство молоді та спорту України розробили рекомендації для українських атлетів щодо контакту з російськими та білоруськими спортсменами на Олімпійських Іграх у Парижі. 

Нагадаємо, що спортсменам з росії та білорусі заборонено виступати під прапорами своїх країн. Але у грудні 2023-го Міжнародний олімпійський комітет ухвалив рішення допустити росіян та білорусів до Олімпіади-2024 у Парижі – як «індивідуальних нейтральних атлетів». Вони зможуть виступити лише в особистих змаганнях, тоді як команди країн-агресорок допущені не будуть.

Українським атлетам, у випадку зустрічі з такими «нейтральними спортсменами» радять:

  •  утриматися від прямих контрактів з представниками російської федерації та білорусі, а також не спілкуватися з ними в соцмережах;
  •  під час церемоній та поза ними триматися від росіян та білорусів якомога далі;
  •  при будь-якій спробі провокації інформувати керівництво офіційної делегації;
  •  утриматися від участі у пресконеренціях разом зі спортсменами з росії чи білорусі;
  • у разі виявлення порушень умов допуску спортсмена з російської федерації чи білорусі, повідомити про це міжнародні спортивні федерації та оргкомітет Олімпіади.

Повний список рекомендацій можна прочитати тут: https://noc-ukr.org/news/24801/

«Спорт не може бути і ніколи не був поза політикою. Це чудово знає і використовує росія, залучаючи спортсменів до пропаганди, в тому числі й пропаганди війни на території України. Атлетів з країн-агресорів не можна допускати до участі в змаганнях взагалі, навіть у нейтральному статусі. Але, розуміючи теперішні реалії, просимо й наших, українських спортсменів бути максимально пильними та не піддаватися на можливі провокації», – стверджує начальник управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації Роман Хім’як.