«Субвенція – реальний шанс для громад отримати спортивний об’єкт європейського рівня», – Роман Хім’як

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок та умови надання у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток спортивної інфраструктури. Об’єкти реалізовуватимуть у межах президентської програми «25 спортивних магнітів». Подавати пропозиції можуть і територіальні громади Львівщини. Які об’єкти можуть претендувати на включення до переліку та яким вимогам вони мають відповідати, спілкуємось з керівником Управління молоді та спорту Львівської ОДА Романом Хім’яком.

Які саме об’єкти можуть бути споруджені за рахунок субвенції?

Йдеться про багатофункціональні спортивні комплекси, спортивні зали для ігрових видів спорту, різних видів єдиноборств, плавальні спортивні басейни, льодові арени, спортивні стадіони і палаци спорту. Важливою умовою є те, що об’єкти мають бути придатними для використання у всеукраїнському масштабі. Спортивні зали чи стадіони мають відповідати вимогам проведення національних та міжнародних змагань, а також навчально-тренувальних зборів для національних збірних команд з не менше ніж п’яти олімпійських видів спорту. Загалом субвенція – це реальний шанс для громад отримати спортивний об’єкт європейського рівня. Акумулюючи кошти обласного та місцевого бюджетів, ми можемо спорудити стадіони чи басейни, які обслуговуватимуть потреби однієї чи кількох громад.  Натомість коли йдеться про масштабні об’єкти, без державного фінансування не обійтись. На три об’єкти у 2021 році нам вдалось залучити кошти державного фонду регіонального розвитку: йдеться про стадіони у Сокалі, Яворові та спортивні майданчики зі штучним покриттям Львівського національного університету імені Івана Франка. У межах Комплексної програми ми передбачили кошти також на ремонтні роботи стадіонів у Мостиськах, Стрию та співфінансування сокальського комплексу “Сокіл”. Зараз у громад є реальний шанс розширити цей перелік і хочеться, аби вони ним скористались. 

Йдеться лише про спорудження нових об’єктів чи на субвенцію можуть претендувати також вже розпочаті у попередні роки  споруди?

Так, за рахунок субвенції можуть бути завершені стадіони, басейни чи комплекси, які розпочали реконструювати та споруджувати ще у попередні роки. Однак тут важливо, аби балансоутримувач споруди чітко прозвітував, на що раніше бути витрачені бюджетні кошти, показав, в якому стані об’єкт зараз. Сьогодні на території області є два таких об’єкти, це басейн Давидівської ДЮСШ “Тризуб” та спортивний комплекс Бродівського педагогічного коледжу.

Чи можуть претендувати на кошти субвенції приватні структури? 

Пропозиції щодо включення спортивного об’єкта до переліку об’єктів з відповідним обґрунтуванням та матеріалами подаються Мінмолодьспорту місцевими органами виконавчої влади, виконавчими органами міських рад і територіальних громад. Фінансування передбачене лише на об’єкти комунальної форми власності. Це можуть бути окремі спортивні споруди або об’єкти, які належать до закладів фізичної культури і спорту. Разом з тим кошти приватних інвесторів були б змістовним доповненням до видатків з державного бюджету, такий собі механізм державно-приватного партнерства.

Які умови окреслює Міністерство для тих, хто подає пропозиції?

Претенденти мають гарантувати співфінансування об’єкту не менше ніж 10 відсотків загальної вартості робіт з будівництва та реконструкції спортивних об’єктів, запланованих на перший рік. Також важливою умовою є наявність необхідних для проведення робіт документів. Сюди належить проєктно-кошторисна документація, дозвіл на виконання робіт та експертний звіт. Окремо слід подати план використання коштів у 2021 році. Важливо також, що кількість глядацьких місць на об’єктах має становити не менше ніж 500. Споруди мають бути доступні для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Додатково замовник у складі пропозиції має надати документальне підтвердження від п’яти спортивних федерацій щодо відповідності спортивного об’єкта вимогам, необхідним для проведення всеукраїнських та міжнародних змагань, до прикладу, стандарт довжини доріжка – 400 м., ширина доріжки – 1.22 м., кількість овальних доріжок не менше – 4, кількість прямих доріжок – 6; радіус – 36.500 м., і таке інше.

Хто вирішуватиме, які об’єкти отримають фінансування? 

При Міністерстві молоді та спорту буде сформовано спеціальну комісію під головуванням першого заступника міністра.  Рішення прийматиме більшість комісії. Далі перелік пропозицій за поданням Міністерства молоді та спорту має затвердити Кабінет Міністрів України, а з самим протоколом роботи Комісії можна буде ознайомитись на веб-сайті Мінмолодьспорту не пізніше наступного робочого дня після підписання протоколу.

Раніше багато майданчиків у містечках та селах Львівщини споруджували коштом  обласного бюджету. Зараз перелік майданчиків, які планують облаштувати значно менший, проте передбачені кошти на реконструкції стадіонів. Чому змінили вектор роботи?  

На обласному рівні ми почали зміщувати фокус  з малих об’єктів на мультифункціональні спортивні споруди з можливістю їх експлуатації кількома громадами та проведення на них обласних та всеукраїнських змагань. Стратегічно це куди далекоглядніше. Це дозволить розвивати і розвиватися навіть відносно невеликим громадам. Доречі, при ефективному менеджменті такі споруди можуть бути самоокупними.

І найважливіше: упродовж останніх років спільними коштами бюджетів усіх рівнів на Львівщині ми облаштували понад 300 майданчиків з синтетичним покриттям розміром 42х22. І це абсолютно логічно та на часі, що ми змінюємо пріоритети.

Оскільки окрім адміністративної, у нас також відбулась фінансова децентралізація, ресурси обласного бюджету обмежені. Про добробут кожної громади тепер має дбати сама ж громада: чесно наповнюючи бюджет, розвиваючи малий та середній бізнес, залучаючи масштабних інвесторів. 

Тоді питання спорудження тренажерного майданчика, мініфутбольного поля чи навіть басейну взагалі перестане бути чимось складним. Наше ж завдання – модерувати процес на обласному рівні. Робити так, аби громади мали змогу позмагатись між собою на сучасному стадіоні. Аби був стимул розвивати спорт всередині громади і демонструвати високі результати на обласному рівні. Аби спортивні школи, які готують фахових атлетів, що представляють Львівщину на національних змаганнях, мали потужну тренувальну базу. 

Як вдосконалення спортивної інфраструктури вплине на покращення рівня життя сердньостатистичного українця? 

За даними МОЗ, серцево-судинні захворювання стають причиною 67% усіх смертей в Україні, однією з передумов, яку медики називають серед головних — низька фізична активність. Та для того, щоб цей показник був значно нижчим, потрібно не так і багато. По-перше, дорослому населенню щотижня виділяти 150 хвилин на фізичну активність середньої інтенсивності або 75 хвилин — високої. Дітям — щодня годину фізичної активності середньої та високої інтенсивності. І по-друге, з цього випливає потреба наявності  привабливої та доступної спортивно-оздоровчої інфраструктури. Саме вона і є основою для формування у населення культури здорового способу життя, та збільшення кількості осіб, які регулярно займаються руховою активністю.

З повним переліком умов та порядком надання субвенції можна ознайомитися за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-poryadku-ta-umo-a226