Спорт у громадах Львівщини: як ефективно налагодити роботу

Управління фізичної культури та спорту Львівської ОДА запрошує до співпраці спеціалістів територіальних громад, що відповідають за відповідний напрям. Завдяки Комплексній програмі, яку реалізовує управління, у містечках та селах Львівщини можуть з’явитись сучасні майданчики для гри у мініфутбол, баскетбол, гандбол та інші види спорту. 

Детальніше про механізми розвитку спорту у громадах розповів керівник управління Роман Хім’як.

“Аби дії громад у царині розвитку спорту були не хаотичними, а мали довгостроковий ефект, ми пропонуємо на рівні громад розробити документ, який визначатиме ключові вектори роботи у сфері фізичної культури. За основу може слугувати наша Комплексна програма. Більшість її пунктів є цілком адаптивним для рівня громад. Наприклад, одним з пріоритетів нашої програми є створення належних умов спортсменам-членам національних збірних команд України та їх тренерам для підготовки до офіційних міжнародних змагань, Олімпійських та Паралімпійських ігор. Коли спортсмен вдало виступає на національному рівні, він потрапляє на фінансування Міністерства молоді та спорту України, натомість громади можуть поставити собі за мету готувати спортсменів до вдалих виступів на обласних змаганнях, відтак ці спортсмени переходитимуть на наше забезпечення”, – розповів Роман Хім’як.

На рівні області Комплексною програмою також передбачені фінансові винагороди для спортсменів, які вдало виступають на національних та міжнародних змаганнях. Роман Хім’як наголошує, що дуже важливо поширити цю практику й на рівні громад.

“Фактор матеріальної сатисфакції справді багато важить. Одне діло, коли спортсмен повертається зі змагань з грамотою та подарунками від спонсорів, а інше, коли отримує за це, хай і невелику, матеріальну винагороду. Важливо також, аби успіхи спортсменів належним чином висвітлювались у місцевих засобах масової інформації, соціальних мережах. Саме спортсмени можуть стати вдалим прикладом для наслідування для дітей та молоді громади. Потрібно показувати, що це не якісь надзвичайно обдаровані від природи люди, а хлопці й дівчата, які ходили до таких же шкіл, займались у тих же залах і на тих же майданчиках, а змогли досягти успіху завдяки тому, що працювали системно і наполегливо ”, – пояснив керівник управління фізичної культури та спорту.

За словами Романа Хім’яка, громади також можуть скористатись складовими Комплексної програми розвитку фізичної культури та спорту Львівщини. Йдеться серед іншого і про можливість спорудження на території громад об’єктів спортивної інфраструктури зі співфінансуванням з обласного бюджету.

“На початку року ми надішлемо громадам детальне роз’яснення щодо того, як отримати співфінансування на будівництво майданчиків. Звичайно, ресурси обмежені, тому доводиться обирати. Ключовою умовою для отримання коштів є те, чи готова громада забезпечити іншу частину фінансування. Зважуємо також той фактор, чи є організація, яка зможе забезпечити належні заняття на цьому майданчику: дитячо-юнацька спортивна школа, центр “Спорт для всіх”, тощо”, – зазначив Роман Хім’як.

Цьогоріч у межах обласної програми також розпочали реалізовувати проєкт, в основі якого закладена концепція «Здорова громада – сильна нація». Йдеться про невеликі, але водночас максимально укомплектовані стадіони для різних видів активності, як от стадіон у Дублянах на Самбірщині. Вони можуть цілком задовольнити потреби однієї чи кількох громад у галузі спорту, також тут можна проводити спортивні змагання в рамках обласних Ігор Громад.

“У 2021 році ми будемо робити акцент саме на таких об’єктах. Але, звісно, без співпраці з громадами та їх активної участі нічого не вийде. Важлива системність і розумний, раціональний підхід до будівництва нових майданчиків, стадіонів чи басейнів. Важливо, аби було належне утримання вже наявних об’єктів та інституцій. Спорт – це про довготривалий і сталий розвиток. Тому дуже важливо, аби його фінансування на рівні громад не здійснювалось за залишковим принципом”, – додав Роман Хім’як.