Спорт Львівщини-2020: якими подіями ознаменувався минулий рік (ВІДЕО)

Управління фізичної культури та спорту Львівської ОДА підсумувало основні здобутки галузі у 2020 році. У 4-хвилинному відеоролику управління перелічило 10 основних здобутків та знакових подій спорту Львівщини. 

«Позаду один з найнепередбачуваніших років в історії світового спорту. На старті 2020 року ми ставили перед собою амбітні цілі щодо подій, змагань та здобутків. Ми чекали медалей з Токіо і сотні національних змагань на території Львівщини. Натомість цей рік став великим марафоном з незвичними та неочікуваними перешкодами. Майже на пів року нам довелось кардинально змінити стиль роботи. Спортсменам замість звичних тренувань у залах довелось займатись вдома та отримувати настанови тренерів телефоном, а змагатись подекуди онлайн», зауважує керівник управління Роман Хім’як.

Втім, як зауважує керівник спорту Львівщини, навіть при таких обставинах вдалось реалізувати ряд проєктів, які є вкрай важливими для подальшого розвитку галузі фізичної культури та спорту на Львівщині.

Основні досягнення галузі фізичної культури та спорту Львівщини. 

  1. Завершено реконструкцію об’єкту спортивної інфраструктури, який відповідає вимогам другої категорії Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій. Йдеться про спортивний комплекс Львівського державного університету фізичної культури та спорту “СКІФ”. Тепер тут можна проводити легкоатлетичні змагання європейського рівня. Згідно оцінки Мінмолодьспорту стадіон є одним з найуспішніших об’єктів національного проєкту “Велике будівництво” в частині розвитку спортивної інфраструктури. 
  2. Вперше за роки незалежності розпочато комплексне відновлення масштабних спортивних об‘єктів, що розташовані у містечках Львівщини. Одним з найкращих об’єктів національного проєкту “25 магнітів” є стадіон у Самборі, реконструкція якого завершена на 85%. Тривають роботи на стадіоні Буської ДЮСШ та у спортивному комплексі «Шахтар» у Червонограді. Також облаштовано 24 мультифункціональні  майданчики у 23 населених пунктах.  
  3. Два комунальні заклади Львівської обласної ради у 2020 році отримали сучасні спортивні об’єкти. У Львівському державному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Героїв Крут реконструйовано мультифункціональний майданчик для занять ігровими видами спорту, а у Львівському фаховому коледжі спорту встановили манеж з тентовим накриттям.Загалом на розвиток спортивної інфраструктури області з різних джерел фінансування використано близько 145 мільйонів гривень.
  4. До складу національних збірних команд України з олімпійських та неолімпійських видів спорту у 2020 році входило 746 спортсменів Львівщини, що складає 9,8% від загальної  кількості спортсменів – членів збірних команд України. 
  5. На офіційних міжнародних змаганнях представники Львівщини здобули 34 золотих, 26 срібних та 24 бронзових медалей з олімпійських та неолімпійських видів спорту. На національних змаганнях спортсмени Львівщини здобули 78 золотих, 66 срібних та 75 бронзових медалей. 
  6. Спортсменам Львівщини виплачено грошових винагород на 1️ мільйон 797 тисяч гривень. Премії отримали понад 200 спортсменів та 100 тренерів за результатами виступів  на офіційних змаганнях міжнародного та державного рівня з олімпійських видів спорт.  
  7. У 2020 році Львівщина прийняла ХХІІІ Конгрес Української асоціації футболу. У ньому загалом взяли участь 92 делегати УАФ. 
  8. У 2020 році Львівщина приймала 83 офіційні заходи  загальнодержавного рівня. Управління спільно з Мінмолодьспорту провело 13 міжнародних та 70 всеукраїнських змагань з 16 з олімпійських та неолімпійських видів спорту.  
  9. Львівщина минулоріч стала національним лідером у промоції та розвитку велосипедного спорту. На території області відбулись аматорські велоперегони Gran Fondo Ukraine, «Львівська Сотка», Відкритий командний чемпіонат України в багатоденній та парній гонках з велоспорту на шосе, багатоденна гонка TOUR de ONUR та чемпіонат України з велоспорту на треку. Сумарно у цих заходах взяли участь понад 1000 аматорів та професіоналів велоспорту з різних куточків України і навіть Польщі. 
  10. На території області в період посиленого карантину реалізовано 10 інформаційних компаній. Майстер-клас із занять спортом вдома в онлайн-форматі давали видатні спортсмени Львівщини, серед яких Станіслав Горуна, Христина Погранична, Оксана Бригідир. Розроблено 3 тренінги для розвитку практичних навичок з комунікацій: «Як розповісти про свою школу»; «Інформаційний супровід діяльності»; «Комунікаційна стратегія для керівників закладів фізичної культури та спорту Львівщини».