Президент України нагородив дефлімпійців Львівщини, завдяки яким Україна вперше посіла найвище місце в загальнокомандному заліку з-поміж усіх країн

Президент України зустрівся зі членами національної дефлімпійської збірної України. Наші спортсмени вперше за часи незалежності країни посіли перше загальнокомандне місце на  Зимових Дефлімпійських Іграх. 

На ХХ Зимовій Дефлімпіаді в Ерзурумі, яка відбулася 2-12 березня, виступали близько 600 учасників з 36 країн. Вони визначали найсильніших у шести видах спорту: гірськолижний спорт, сноуборд, лижні перегони, керлінг, шахи та футзал. Україну представляли 36 спортсменів, вони здобули 10 золотих, 5 срібних та 4 бронзові медалі, що на 8 нагород більше, ніж на попередніх іграх.

Під «синьо-жовтим» прапором змагалися і восьмеро представників Львівщини, усі вони повернулися додому з медалями (загалом три золотих та дві бронзові):

  • Ярослав Гульоватий став чемпіоном з лижних перегонів (Це була перша нагорода з Дефлімпійських ігор в історії Львівської області),
  • «золото» в керлінгу завоювала наша пара дабл-мікст у складі представників Львівщини Плесканки Михайла та Якимець Катерини, 
  • Гливка Тетяна, Опря Маргарита та Якимець Катерина стали чемпіонками командних змагань у керлінгу,
  • шахіст Денис Колб завоював «бронзу» у командній грі з рапіду в складі збірної України-2,
  • Гаць Олександр, Плесканка Михайло та Єфанов Роман стали бронзовими призерами командних змагань у керлінгу.

 

Указом президента України №0159/2024 від 14.03.2024 «Про відзначення державними нагородами України членів національної збірної команди України на ХХ зимових Дефлімпійських іграх» нагородили:

  • Орденом “За заслуги” ІІІ ступеня – Ярослава Гульоватого та Михайла Плесканку;
  • Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня – Тетяну Гливку , Маргариту Опрю, Катерину Якимець;
  • Медаллю “За працю і звитягу” – Романа Єфанова, Олександра Гаця, Дениса Колба.

 

Ознайомитися з указом Президента України можна тут: https://www.president.gov.ua/documents/1592024-50093

«Цей результат більше, ніж про спорт. Він про те, що безбарʼєрність, про яку сьогодні так багато говорять, першою почала з’являтися саме в спорті. І для багатьох людей з інвалідністю саме спорт став точкою для самореалізації та активного життя. 

Для військових з інвалідністю ми творимо ці можливості у проєкті «Ліга Нескорених», а для цивільних — незмінно над розвитком спортивних можливостей працюють наші регіональний центр «Інваспорт» та ЛОК ДЮСШОІ «ГАЛИЧИНА»», – зазначив начальник управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації Роман Хім’як.

Довідково: Дефлімпійські Ігри – санкціоновані Міжнародним олімпійським комітетом спортивні змагання найвищого рівня для людей, що не чують, які проводяться раз у чотири роки.

ХХ зимові Дефлімпійські ігри-2023 – шості зимові ігри для національної дефлімпійської збірної команди України.