«Ліга Нескорених»: на Львівщині представили програму фізичної та ментальної реабілітації ветеранів війни та членів їхніх сімей

Сьогодні, 17 серпня, управління молоді та спорту Львівської ОВА представило програму фізичної та ментальної реабілітації ветеранів війни і членів їхніх сімей «Ліга Нескорених».

Проєкт спрямований на військових та ветеранів, які проходять реабілітацію на Львівщині. Їх число буде немалим, адже саме на території нашої області функціонують потужні центри протезування, реабілітації та фізичного відновлення – Superhumans center, Західний реабілітаційно-спортивний центр Національного комітету спорту інвалідів України, Державне некомерційне підприємство «Центр комплексної реабілітації «Галичина» та інші.

До проєкту вже залучений і соціально-відповідальний бізнес.

На сьогодні в межах кількох обласних програм передбачена низка заходів у напрямі реабілітації:

  • Проведення відкритих тренувань для військовослужбовців та ветеранів війни;
  • Проведення змагань з різних видів спорту та заходів з активної реабілітації для ветеранського середовища;
  • Створення «Карти нескореного», що буде перепусткою для ветеранів у приватні заклади спортивного профілю – партнерів програми;
  • Підготовка циклу мотиваційних відеоісторій про тих, хто після поранення повернувся до повноцінного життя та ін.

Люди, які віддають здоров’я на передовій, мають величезний вплив на всі сфери діяльності суспільства: соціальну, економічну, спортивну, культурну. Тому важливо, щоб вони були максимально залучені до розвитку суспільства, додавали у нього те, що вони відчули, захищаючи державу, і ділилися розумінням, чому вони пішли на фронт. Для цього необхідна всебічна підтримка для них та, першочергово, можливість якісної реабілітації – на цьому під час презентації проєкту наголосив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

«Я часто акцентую на тому, що українські ветерани є рушійною силою позитивних змін у нашій державі, але важливо також, щоб і держава змінювалася для комфорту життя наших ветеранів. «Ліга Нескорених» один із проєктів, який буде впроваджувати такі позитивні зміни у Львівській області. Ця програма є одним із напрямів Концепції підтримки Захисників та Захисниць у нашій області, яку напрацювала Львівська ОВА.

Хочу зауважити, що у нашій області уже є добра й тривала історія реабілітації та ветеранського спорту, тому ми не починаємо все з нуля, а максимально будемо використовувати ті знання й інфраструктуру, які маємо і, звісно, створимо нові напрями, але обов’язково з врахуванням думки тих, для кого ми це робимо», – підкреслив Максим Козицький.

Амбасадорами проєкту стали відомі українці та українки. Зокрема, участь у презентації програми «Ліга Нескорених» взяли Тарас Тополя – лідер гурту «Антитіла», військовий парамедик 130 батальйону ТРО ЗСУ, співзасновник благодійного фонду «Антитіла/Antytila Charity Foundation»; Марічка Падалко – телеведуча 1+1 та Єдиного телемарафону; Віктор Дідух – паралімпійський чемпіон з настільного тенісу, засновник Академії з настільного тенісу; онлайн до презентації програми долучилася й Аліна Михайлова – волонтерка, парамедикиня ЗСУ.

«Я не щасливий від того, що є причина проводити фізичну та психологічну реабілітацію для все більшої кількості українців, які, з власної волі чи будучи мобілізованими, пішли захищати нашу країну. Але я щасливий з того, що суспільство реагує на ці випадки. Ми всіма силами готові долучатися до таких ініціатив, промотувати їх, доносити до людей, щоб увага суспільства лише посилювалася, щоб гроші на це знаходились, щоб люди працювали системно»», – розповів Тарас Тополя.

У межах презентації «Ліги Нескорених» також відбулося відкрите мультиспортивне тренування на території спортивного майданчика одного з медзакладів Львівщини, де можна було взяти участь в імпровізованих змаганнях, пограти у настільний теніс з паралімпійським чемпіоном Віктором Дідухом, а також у баскетбол, адже майданчик, який тут недавно спорудили, доступний для різних видів спорту. У відкритому тренуванні взяти участь військові, які проходять реабілітацію, та амбасадори програми.

«Ліга Нескорених» – це ціла екосистема ветеранського спорту, яка покликана творити спільноту активних, діяльних, вмотивованих військових, які своїм прикладом надихатимуть інших до регулярних занять спортом. Бо спорт, як ми сьогодні вкотре почули від учасників національного відбору на «Ігри Нескорених», дає дуже багато: він дає мотивацію й силу рухатись далі попри всі труднощі», – додав начальник управління молоді і спорту ЛОВА Роман Хім’як.

Партнерами проєкту «Ліга Нескорених» є департамент охорони здоров’я ЛОВА, Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи, Львівський обласний центр «Інваспорт», Центр комплексної реабілітації «Галичина», Західний реабілітаційно-спортивний центр Національного комітету спорту людей з інвалідністю України.