Західний реабілітаційно-спортивний центр на Турківщині готовий приймати паралімпійську збірну

Сьогодні, 22 липня, з робочим візитом на Турківщині побував заступник голови ЛОДА Юрій Холод та начальник Управління фізичної культури та спорту Роман Хім’як. Зокрема, впродовж поїздки відвідали Західний реабілітаційно-спортивний центр – одну з найсучасніших спортивних баз України та Європи, що розташована у селі Яворів. 

“Західний реабілітаційно-спортивний центр – це найрізноманітніші реабілітаційні заходи. Це і фізична терапія, і ерготерапія, і фізкультурно-спортивна реабілітація, і рекреаційна терапія, а також заняття з нейропсихологом.  Завдяки очільнику Національного комітету спорту інвалідів України Валерію Сушкевич, уже сьогодні про Центр знають далеко за межами України”, – пояснила у ході зустрічі очільниця закладу Наталія Рода. 

Зараз у Центрі тривають роботи зі спорудження басейну, який буде абсолютно адаптований для використання спортсменами-паралімпійцями з вадами зору та ураженнями опорно-рухового апарату. За умови повного та вчасного фінансування, басейн заплановано добудувати на початок 2021 року. 

Цього року тут також завершили облаштування асфальтно-бетонного покриття лижеролерної спортивно-реабілітаційної траси. 

“Взимку можна тренуватися та змагатися на лижах, влітку – на роликах, – зауважує Юрій Холод. – На жаль, цьогоріч, через закриті кордони, база не змогла прийняти іноземних спортсменів. Адже частими гостями тут щороку були поляки та білоруси”.

У липні на базі центру, відповідно до всіх карантинних обмежень, тренуються дефлімпійці. Позмінно тут також перебуває збірна України з біатлону. Приємною несподіванкою стала зустріч з львівськими біатлоністками, вихованками новояворівського Центру олімпійської підготовки, Юлією та Оленою Городніми. Саме зараз сестри тренуються у центрі, адже зовсім скоро Олена представлятиме Львівщину на престижному зимовому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі, що відбудеться у Фінляндії на початку наступного року. 

“Функціонування і розвиток таких закладів, як Західний реабілітаційно-спортивний центр – це не лише питання паралімпійського руху в Україні, це питання можливості повноцінно реалізуватись людям з інвалідністю. Маємо розуміти, що саме рівний доступ до освіти та спорту дозволить людям з інвалідністю почуватись повноцінними членами суспільства”, – вважає начальник Управління фізичної культури та спорту Роман Хім’як.

Нагадаємо, Західний реабілітаційно-спортивний центр створено у 2006 році. У 2010 році відкрили першу чергу. Тоді тут відбулися перші навчально-тренувальні збори з лижних перегонів та біатлону паралімпійської збірної команди України.