Василь Кравчук виборов золото Паралімпійських Ігор

В заключний день Паралімпійських Ігор у Пекіні українська національна збірна виборола 29 медаль. Перемогу в лижних гонках у відкритій естафеті 4х2,5 км вибороли Дмитро Суярко, Григорій Вовчинський, Анатолій Ковалевський та львів’янин Василь Кравчук.

Василь Кравчук – уродженець села Тухолька Козівської громади, що тепер належить до Стрийського району. Фізичною активністю хлопець займався з дитинства, однак через аварію опинився в інвалідному кріслі та перейшов в спорт людей з інвалідністю.

Біатлон та лижні перегони Василь опановує у Львівському регіональному центрі спорту людей з інвалідністю «Інваспорт». Він також є майстром спорту України міжнародного класу.

Попри війну та чимало труднощів, спричинених російською агресією, наші спортсмени зуміли продемонструвати історичний результат на Паралімпійських Іграх у Пекіні. У підсумку наші спортсмени стали другими у загальному медальному заліку, поступившись лише господарям змагань – Китаю. Усього на змаганнях розіграли 78 комплектів нагород, за які позмагались 736 спортсменів з інвалідністю.

На змаганнях Україна була представлена лише у двох видах спорту із шести, що були у програмі ігор. Відтак, у біатлоні та лижних перегонах українська збірна здобула 29 медалей: 11 золотих, 10 срібних і 8 бронзових нагород. Символічно, що до складу нашої команди входили якраз 29 спортсменів: 20 спортсменів-паралімпійців та 9 спортсменів-лідерів (гайдів).

У складі збірної виступав, окрім Василя, ще один представник Львівщини Павло Баль. В індивідуальній гонці увійшов до вісьмірки найкращих.