Ігри Нескорених: Львівщина в трійці лідерів за кількістю учасників на відбіркових змаганнях до збірної України на Invictus Games-2025

У Києві з 30 травня по 2 червня тривали V Національні змагання Ігри Нескорених. Спортивний захід зібрав 329 учасників. Львівщина увійшла до трійки лідерів за кількістю представників після Києва та Дніпропетровщини, у яких по 37 учасників. 

 

Наймасштабніший ветеранський спортивний захід об’єднав військовослужбовців та ветеранів, які отримали травми, поранення або захворювання, пов’язані з виконанням бойових завдань на фронті, майже з кожної області України. Також цьогоріч на нацзмаганнях був один представник Фінляндії, який брав участь у боях на захист України.

 

Київ – 37 учасників;

Київська область -15;

Дніпропетровська  область – 37;

Львівська область – 28;

Донецька область – 21;

Рівненська область – 20;

Черкаська область – 19

Чернігівська область – 17;

Волинська область – 17;

Полтавська область – 15;

Харківська область – 13;

Житомирська область – 12;

Івано-Франківська область – 11;

Вінницька область – 11;

Хмельницька область – 9;

Одеська область – 9;

Запорізька область – 7;

Миколаївська область – 6;

Закарпатська область – 5;

Херсонська область – 4;

Луганська область – 4;

Кіровоградська область – 4;

Чернівецька область – 3;

Тернопільська область –  2;

Сумська область – 2.

 

Військові ветерани змагалися у дев’яти адаптивних видах спорту. Це легка атлетика (біг, штовхання ядра, метання диска), велоспорт, плавання, волейбол сидячи, баскетбол на кріслах колісних, пауерліфтинг, веслування на тренажерах, стрільба з лука та настільний теніс. Більшість учасників випробовували свої сили в обраних видах спорту вперше. 

Ветерани Львівщини здобули 11 медалей.

 

Стрільба з лука: 

1 місце – Павло Лозюк

3 місце – Олександр Косолапов

 

Настільний теніс:

1 місце – Семен Піцун

2 місце – Іван Дрозд

 

Баскетбол на кріслах колісних:

1 місце – Василь Здирко 

1 місце – Ігор Стадницький

 

Веслування (1 хв):

1 місце – Богдан Себрин

 

Біг на 1500 м:

2 місце – Іван Дрозд

3 місце – Олександр Демко

 

Біг на 400 м:

2 місце – Павло Піковець

 

Штовхання Ядра:

2 місце – Сергій Шимчак.

 

«Ігри Нескорених» — потужне свято адаптивного спорту та братерства, що мотивує військових та ветеранів після поранення до нових звершень. Саме надихаючись цим проєктом, ми створили на Львівщині екосистему ветеранського спорту «Ліга Нескорених», що включає відкриті тренування, змагання та реабілітаційно-спортивні табори. Ми прагнемо, щоб кожен ветеран, який пройшов через складні випробування, мав можливість знайти своє місце у суспільстві, відновити фізичну та психологічну силу, а також відчути підтримку спільноти. І такі заходи, як «Ігри Нескорених» дуже в цьому допомагають», – каже керівник управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації Роман Хім’як.

 

Впродовж червня з усіх учасників оберуть 35 ветеранів, які у складі збірної України виступатимуть на Іграх Нескорених 2025. Ці змагання відбудуться у лютому 2025 року в Ванкувері та Вістлері (Канада). 

 

Відбір та підготовку збірної України здійснює Міністерство ветеранів України, спільно з Українським ветеранським фондом, Центром стратегічних комунікацій Stratcom Ukraine, ГО «Повернись живим» та ГО «Ігри Інвіктус Україна». Організатори наголошують, що основну роль у відборі відіграватиме вплив Ігор Нескорених на психологічне та фізичне відновлення, а також мотивація учасників та підтримка цінностей Ігор. Спортивні досягнення враховуватимуть, але вони матимуть найменшу вагу в прийнятті рішення.

 

Довідково про Invictus Games:

Перші Ігри ініціював у 2014 році Принц Гаррі в Лондоні (Великобританія). Участь в них взяли близько 300 спортсменів з 13 країн.

ІІ Ігри відбулися у травні 2016 року в Орландо (США) за участю 500 осіб з 15 країн.

ІІІ Ігри в канадському Торонто (вересень 2017) об’єднали 17 країн і запам’яталися всій Україні першим виступом нашої збірної – спортсмени вибороли 14 медалей. У складі української делегації тоді були й п’ятеро воїнів з Львівщини, які здобули 4 медалі (Роман Панченко – золото в особистому заліку та срібло у командних змаганнях зі стрільби з лука, Дмитро Сидорук – срібло у стрільбі з лука, Катерина Михайлова – срібло у командних змаганнях зі стрільби з лука).

ІV Ігри 2018 року у австралійському Сіднеї об’єднали 18 національних збірних команд в 11 видах спорту. Українська збірна здобула 20 медалей і стала п’ятою в командному заліку. Двоє представники Львівщини здобули 4 медалі (Богдан Оксентюк – золото в легкій атлетиці, срібло та бронзу в плаванні, Сергій Шимчак – золото у стрільбі з лука).

У V Іграх, що відбулися у 2022 році (були заплановані на 2020 і перенесені в зв’язку з пандемією COVID-19) в Гаазі (Нідерланди), взяли участь 20 національних збірних команд. У складі української делегації було п’ятеро львів’ян, вони поповнили скарбничку Національної збірної команди України п’ятьма медалями. Віктор Легкодух  – золото у штовханні ядра та срібло у веслуванні на тренажерах впродовж 4 хв., Ігор Галушка – золото у веслування на тренажерах впродовж 4 хв. та срібло у веслуванні на тренажерах впродовж 1 хв., Дмитро Афанасьєв та Сергій Калитюк  – срібло у  командних змаганнях  зі стрільби з лука).

У VІ  Іграх у вересні 2023 року в Дюссельдорфі  взяли участь близько 600 учасників у складі 21 національної збірної команди. Українську збірну представляли 25 ветеранів та військовослужбовців, серед яких – троє спортсменів зі Львівщини. Львів’яни здобули три медалі. Павло Лучків – володар золотої медалі зі стрільби з лука. Володимир Гера здобув дві срібні медалі зі штовхання ядра та метання диску. Дмитро Козак став четвертим у настільному тенісі.