“Шлях чемпіонів”: на Львівщині запровадили мультиспортивний проєкт для школярів

Міністерство молоді та спорту України, Національний олімпійський комітет України та Львівська обласна державна адміністрація підписали меморандум про співпрацю в рамках реалізації проєкту “Шлях чемпіонів”. 

Це спортивний задум для учнівської молоді, який полягає у запуску спеціалізованих спортивних класів у межах загальноосвітніх шкіл. Такі класи створюють у співпраці з місцевими дитячо-юнацькими спортивними школами. Проєкт ґрунтується на оптимально збалансованому графіку та режимі освітнього процесу в поєднанні зі спортивною підготовкою через структуровану систему дитячо-юнацького та резервного спорту. 

“Учні таких класів мають подовжений день навчання, що лише сприятиме їхньому спортивному та особистісному розвитку. Школярі разом навчаються, збалансовано харчуються у межах навчального закладу, а далі – разом йдуть на тренування. І вже в ранньому віці у них формується відчуття команди, вольові якості, і звісно ж, покращується фізичний розвиток та збільшується бажання займатися спортом. Вірю, що частина цих дітей згодом виступатиме за національні збірні України з різних видів спорту та здобуватиме нагороди на наймасштабніших міжнародних спортивних стартах”, – пояснює Роман Хімʼяк, начальник управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації.

Проєкт упроваджується в період отримання учнями-спортсменами загальної середньої освіти та складається з трьох етапів: 

  • 1–4 класи – “Рухаємося весело”; 
  • 5–9 класи – “Тренуємося активно”; 
  • 10–12 класи – “Крок до Олімпу”. 

На першому етапі передбачається опанування технікою рухів, навчання діяти разом, формування звички активного здорового способу життя вже в ранньому віці, набуття впевненості, вольових якостей через спортивні ігри. На другому та третьому етапах для учнів, які виявляють інтерес до спорту та прагнуть розвивати свої спортивні навички у поєднанні з повноцінною середньою освітою, відкривається спеціалізований спортивний клас.

З початку навчального року на Львівщині реалізується проєкт одразу у двох територіальних громадах: Стрийській та Пустомитівській. 

У Пустомитівському ліцеї №1 у співпраці з Пустомитівською дитячо-юнацькою спортивною школою “Юність” відкрили два спеціалізовані класи з волейболу та футболу, які сформували з трьох четвертих класів.

У Стрийській гімназії №10 у співпраці з Стрийською дитячо-юнацькою спортивною школою відкрили один спеціалізований клас з волейболу.

Упровадження мультиспортивного проєкту «Шлях чемпіонів» створить передумови для відновлення системи олімпійського спортивного резерву та стане інвестуванням в повернення дітей та молоді в Україну.

Як відбувалося підписання меморандуму – дивіться у відео від наших медіапартнерів Панорама Production https://youtu.be/XByQottkaMA