ВК «Динамо» Львів» – володар Кубку України з водного поло серед чоловіків

Кубок України з водного поло відбувся у Львові з 27 по 30 червня. Участь у змаганнях взяли команди зі Львова, Києва, Харкова, Маріуполя та Закарпаття.

У фінальній грі зустрілися ВК «Маріуполь» та ВК «Динамо Львів». Ватерполісти зі Львівщини перемогли з рахунком 14-5. Для «динамівців» це 13 здобутий Кубок України.

«Враження від гри позитивні. Трохи давала про себе знати погода, було парко. Під кінець гри вже втомилися, але потішили наших вболівальників», – розповів гравець ВК «Динамо Львів» Костянтин Алєксєєв.

 

«Дуже приємно, що вперше за 10 років у фіналі Кубку України грає команда з Маріуполя. Важливо, що цей клуб зберегли. Федерація працює, клуби грають і, не зважаючи на війну, ми рухаємося вперед і зберегли майже всі види спорту, які з початком повномасштабної війни були у критичному стані», – зазначив Вадим Гутцайт, президент  Національного олімпійського комітету України. 

За бронзу змагалися команда Клубу ігрових видів спорту зі Львова та ВК «Харків» (НТУ ХПІ-ШВСМ). Третє місце посіли харків’яни з рахунком 16-9.

ПІДСУМКИ ТУРНІРУ:

1 місце – ВК «Динамо» Львів»

2 місце – ВК «Маріуполь»

3 місце – ВК «Харків» (НТУ-ХПІ-ШВСМ)

4 місце – «КІВС» (Львів)

5 місце – збірна Закарпатської області УжНУ

6 місце – «КЗ ЛОР «Львівський фаховий коледж спорту»»

7 місце – збірна Києва

8 місце – збірна Харківської області

Результати усіх поєдинків можна переглянути на сайті Федерації водного поло України: https://waterpolo.com.ua/championship/men-23-24-ukraine-cup

Напередодні фінальних поєдинків Кубку України ватерпольний клуб «Динамо Львів» відзначив 75 річницю від заснування. На урочистостях згадали історію клубу, відзначили «динамівців» різних поколінь, а також погасили марку, яку клуб спільно з Укрпоштою розробили до 75-ліття команди. 

 Для гостей заходу організували інтерактивну та друковану фотовиставку, а також виставку трофеїв, які здобула команда. Одним з експонатів був перший м’яч, яким грали «динамівці» ще 1949 року.

«Гравці “Динамо Львів” різних поколінь ставали чемпіонами світу, Європи, володарями Кубка світу, були учасниками і призерами Олімпійських Ігор. Це найтитулованіший ватерпольний клуб в Україні з 1949 року. А за час Незалежності нашої держави “Динамо Львів” став 11-разовим чемпіоном України, 13-разовим володарем Кубків та 7-разовим володарем Суперкубків України», – зазначив начальник управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації Роман Хім’як. 

Кілька фактів про ВК «Динамо Львів»:

«Динамо Львів» – це один з найстаріших клубів України. Його створили 1949 року тодішній керівник ФСТ «Динамо» Іван Гребченко, його заступник Володимир Веселов і тренер з плавання Матвій Кофнер.З 1949-го року це єдина команда в Україні, яка не пропустила жодного чемпіонату України.

Шестеро динамівців брали участь у олімпіаді в Атланті 1996 року в складі збірної України. Відтоді й дотепер це єдина чоловіча команда, яка представляла Україну на Олімпійських іграх. Тоді змагалися динамівці Єгоров Олексій, Потольницький Олександр, Рождественський Вадим, Андреєв Дмитро, Скуратов Вадим, Стратан Дмитро. Тренером нашої збірної був тренер тогочасного «Динамо» Юрій Гайдаєнко!

Четверо динамівців ставали призерами Олімпійських Ігор, зокрема, двоє з них в той час і були гравцями Динамо Львів. Це Микола Смірнов та Віктор Берендюга. Вони в складі збірної вибороли бронзу олімпіади у Сеулі 1988 року!

Гасло клубу з 2001 року, яке надихає та мотивує команду на звитяги та перемоги,: «Хлопці,  будьмо! Гей!» Воно з’явилося у Севастополі на Кубку України.