У Львові нагородили переможців Шостого творчого конкурсу «Олімпійська писанка-2021»

У Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського за участю знаменитих спортсменів, митців та науковців відбувся фінальний акорд Шостого творчого конкурсу «Олімпійська писанка». Писанкові шедеври представили шість областей України: Львівська, Волинська, Рівненська, Запорізька, Черкаська, Дніпропетровська. Виставку відвідали гості з України та Польщі. Понад 200 робіт конкурсантів опубліковано у Facebook на сторінці авторки проєкту, аспірантки ЛДУФК Іванни Литвинець. Це рекордна кількість за всі роки проведення.

Організували проєкт культурно-мистецький відділ Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, громадська організація «Центр виховання національної еліти» у співпраці з відділенням Національного олімпійського комітету України у Львівській області, управлінням молоді та спорту ЛОДА, Львівським обласним відділенням Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, управлінням освіти департаменту гуманітарної політики ЛМР, громадською організацією «Твереза Галичина».

Меценати: президент спортивного клубу «Самурай» Назар Вітер, компанія «Ariя Motors», компанія «Майстерня львівської здоби» та інші доброчинці, зокрема чемпіон України з боксу Іван Данча, начальник управління молоді та спорту ЛОДА Роман Хім’як.

У церемонії нагородження взяли участь представники спорту, науки і мистецтва: триразова учасниця Олімпійських ігор з вільної боротьби, чемпіонка та призерка Європейських ігор, чемпіонатів Європи, чемпіонатів світу Юлія Ткач; чемпіон України з боксу Іван Данча; непереможний у профі-рингу Сергій Гук; завідувач кафедри теорії спорту та фізичної культури ЛДУФК імені Івана Боберського, доктор наук з фізичного виховання і спорту, Заслужений працівник науки і техніки України, професор Юрій Бріскін; керівник культурно-мистецького відділу Лілія Гула; методистка з естетичного виховання і народних традицій Львівського обласного центу народної творчості і культурно-просвітницької роботи Оксана Бондар; боєць добровольчого батальйону ОУН, голова громадської організації «Твереза Україна» Зіновій Станішевський; писанкарка, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Зоряна Грегорійчук; переможниця IV творчого конкурсу «Олімпійська писанка-2015», яка викладає сучасні техніки мистецтва в художній студії м. Львова Наталія Карабін; методистка з фізичної культури міста Львова, консультантка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Галина Ковалишин.

У привітальному слові професор  Юрій Бріскін наголосив: «Це чудове поєднання писанкарських традицій українського народу і давньогрецьких олімпійських традицій. Як відомо, в Олімпійських іграх Стародавньої Греції проводили конкурси з мистецтв, які були свого часу відтворені Міжнародним олімпійським комітетом, але потім припинені. І тут ми знову повернулися до мистецтва на спортивну тематику. Щиро вдячні вам за участь і бажаємо, щоб ваші подальші роботи вигравали і в інших конкурсах».

 «В Україні так багато молодих талантів. Радію, що популяризуєте спорт і вірю, що в майбутньому будете найкращими митцями України,зазначила Юлія Ткач, – Дуже приємно, що серед учасників є багато представників Волинської області. Я також родом з Волині. Дякую, що долучаєтеся до таких конкурсів. Дякую, що приїхали. Натхнення вам і успіхів!».

Святкове дійство доповнила команда фанк аеробіки кафедри гімнастики ЛДУФК (керівник – Ірина Кибало). Полонила погляд хореографічна композиція у виконанні майстрів спорту України з художньої гімнастики, призерок  чемпіонату України Марти Борис та Ірини Борисенко (керівник – Заслужений тренер України Ірина Руда). А також зачаровував  контемп у виконанні студенток кафедри гімнастики, кандидатів у майстри спорту з художньої гімнастики (керівник – Ірина Кибало).

 «Дякую всім авторам цих витворів мистецтва за те, що своєю творчістю передаєте любов до України. Насправді, мистецтво дуже важливе, бо якщо не буде мистецтва – не буде нічого, – наголосив Зіновій Станішевський,Хлопці, які воюють зараз на східних кордонах, стоять там за нашу мову, культуру, нашу українську молодь».

Зазначимо, що найкращою роботою з використанням сучасних, креативних засобів  було обрано писанку авторства учениці СЗШ №60 м. Львова Софії Галінич (12 років), виконану в техніці «джгутова філігрань» з поєднанням технології освітлення світлодіодами LED.

А найбільшу писанку, оформлену різними елементами спорту і оздоблену композиційно, виготовила учениця ліцею ім. Василя Симоненка м. Львова Олена Сорока (17 років), яка була відзначена за багатогранність, монументальність.

Перше місце в номінації «Роботи на дерев’яній основі» за витончену писанку «Гордість України» здобули учениці Новинської ЗЗСО І-ІІ ст. ім. Тараса Пазина Львівської області – Вероніка Юпин (14 років) та Соломія Гера (13 років).

Приз глядацьких симпатій отримали писанки під назвою «Панеллінські ігри» авторства учениць Чорнизького ліцею ім. Володимира Мельника Волинської області – Валерії Демчук (9 років) та Анастасії Сидорчук (16 років).

Нагороди, а також грошові премії в номінації «Традиційні техніки писанкарства» вручали головний спеціаліст управління освіти департаменту гуманітарної політики ЛМР Іванна Гнідець та голова громадської організації «Центр виховання національної еліти», кандидат наук з фізичного виховання і спорту, старший викладач кафедр олімпійської освіти і стрільби та технічних видів спорту ЛДУФК Антон Литвинець.

«Завжди відзначаю, які прекрасні і талановиті у нас учні, що представляють свою творчість в різних конкурсах. Сьогодні дуже рада милуватися такими гарними роботами на спортивну тематику. Велика вдячність за ідеї, які вкладено в ці унікальні писанки», – наголосила Іванна Гнідець.

«Наша простора зала Університету пустувала майже півтора року через карантин, тому щиро дякуємо, що взяли участь в конкурсі, приїхали до нас з різних куточків України, наповнили свято яскравими емоціями, – сказав Антон Литвинець, – В Україні «Олімпійська писанка» проводиться вже вшосте і очікуємо гарної творчості у майбутньому. Також передаю найкращі вітання талановитим учасникам від начальника управління молоді та спорту ЛОДА Романа  Хім’яка».

Отож, нагорода за третє місце поїхала з дев’ятирічним учнем Городоцької малої академії мистецтв ім. П. Андрусіва Львівської області – Владиславом Пивоваром, який підготував писанкову композицію «Спорт і ми – сила і мужність нашої країни».

Друге місце здобула учениця ЗОШ І-ІІІ ст. села Овлочин Волинської області – Даша Федонюк (14 років). Дівчина з Волині виткала міні-гобелен із зображенням давньогрецьких перегонів на колісниці і доповнила його п’ятьма писанками, які символізують олімпійські кільця.

Лаври переможниці приміряла учениця Золочівського Центру дитячої та юнацької творчості Львівської області Марія Чепелюк (14 років). Її робота «Citius, Altius, Fortius!», що відображає олімпійський девіз, виконана в традиційній восковій техніці на страусиному яйці.

«Тут зображено чимало символів літніх і зимових видів спорту, які передають єдність і рівність усіх спортсменів земної кулі. Сьогодні, як і понад дві тисячі років тому, дорослих і малих єднає олімпійський дух вболівання за своїх фаворитів. А олімпійський вогонь і надалі залишається символом життя, свободи й сили духу»,сказала Марія Чепелюк.

 

«Я щаслива, що мрія засновника Олімпійських ігор сучасності П’єра де Кубертена про єдність спорту і мистецтва, яку він перейняв зі Стародавньої Греції, знаходить відображення в цьому конкурсі. Нашу ідею апробовано упродовж десяти років від моменту заснування у 2012 році. Конкурс став для мене родинним святом, на яке з’їжджаються діти, імена яких закарбовую в пам’ять надовго. Ідеї трансформуються у певну форму і набувають певного змісту не просто так. У 2004 році в Києві мала честь бути лауреаткою конкурсу «Олімпійський спорт і література», –  підсумувала авторка і керівниця проєкту Іванна Литвинець, – Талановиті діти перетворили мою мрію у справжнє мистецтво. Безумовно, це виховання національної еліти української молоді через залучення до спорту, творчості, культури… З Україною в серці щодня!».  

Результати конкурсу «Олімпійська писанка-2021»: https://www.ldufk.edu.ua/index.php/golovna-1/articles/shedevri-shostogo-tvorchogo-konkursu-olimpijska-pisanka-2021-foto-94747.html